60 odstotkov prodanih sendvičev na svetu – je pravzaprav hamburgerjev! Kljub temu, da je bil nekoč to koncept masovne, cenovno dostopne in hitremu zaužitju namenjene hrane, najdemo danes hamburger tako v restavracijah s hitro prehrano kot tudi v tistih, drugačnih, z vrhunsko kulinariko.
Ime je dobil po nemškem mestu Hamburg, stoletja dobro poznanem po svoji lokalni govedini, ki so jo, začinjeno zgolj s česnom, čebulo, soljo in poprom, običajno zaužili kar surovo. Ko so se v 19. stoletju številni Nemci odselili v ZDA in s sabo odnesli tudi to prehransko navado, je zgodba o uspehu hamburgerja počasi dobila prve obrise. V ZDA so začeli pripravljati hamburške zrezke. In legenda je bila rojena.

Hamburgerjem se reče tudi “sendviči svobode”, saj so se v ZDA, v času druge svetovne vojne, želeli izogniti imenu, povezanem z Nemčijo.

Hamburger ali burger? Mnogi ljubiteljski gurmani in tudi pravi poznavalci imajo mnogo definicij, kakšne jedi naj bi to bile in v čem se razlikujejo. A zgodovina pravi precej enostavno, v samem bistvu je izvor besede burger le okrajšava za hamburger. Kako pa je šlo z razvojem naprej, pa je le v domeni vsakega posameznika. Domišljija naj nima meja, za nas pa velja le: dober tek!

Mnenja naših obiskovalcev